Apartments Brela Sosic D&D

Brela

Dobro doŠli u Brela, vrela ljepote!

Brela su malo turističko mjesto na Makarskoj rivijeri. Brela nude bogatstvo kristalno čistog mora, 6 km prirodnih šljunčanih plaža, miris i ljepotu guste borove šume koja je većim dijelom zaštićeni spomenik kulturne baštine, brojne pješačke staze koje se isprepliću od šetnice duž mora, preko starih zaselaka koja se ponose starom dalmatinskom arhitekturom, sve do samih vrhova planine Biokovo.

 

Zbog svog prirodnog i kulturnog bogatstva, Brela od samog početka igraju bitnu ulogu u turizmu Makarske rivijere. Brela i danas nastavljaju svoju dugu tradiciju ponude udobnog smještaja i gostoljubivosti svog stanovništva, stare dalmatinske kuhinje, vina, pjesme i zabave. Općina Brela sastoji se od dva naselja:

Brela Gornjih smještenih u zabiokovskom prostoru, gotovo cijelo naselje je smješteno unutar Parka prirode Biokovo i naselja Brela koje se sastoji od nekoliko zaselaka s obje strane magistrale od kojih su najveći Soline i Donje Selo.

Plaža Punta Rata
Jedna od najljepših šljunčanih plaža svijeta nalazi se na zaštićenom području, rtu prekrivenom borovom šumom. U srpnju 2004. godine, američki časopis Forbes uvrstio je ovu plažu među 10 najljepših plaža svijeta. Između najpoznatijih, poput Copacabane, St. Tropeza, Coste del Sol, te egzotičnih plaža u Balizeu, Antigui i Maldivima, našao se opravdano i djelić hrvatske ljepote. Američki portal The Huffington Post 2014. godine proglasio ...

Špilja Medvidina
Zajedno s plažom Berulia, špilja Medvidina nekad je bila obitavalište sredozemne medvjedice, po čemu je i dobila ime. To je jedna vrsta tuljana i jedan od najugroženijih sisavaca. Ovdje je zovu još i morski medvid ili morski čovik. Često je uništavala mreže ribarima i zbog toga su je smatrali neprijateljem. Nestala je s obale Jadrana 60-tih godina 20. stoljeća, međutim u posljednje vrijeme je viđamo, posebno uz obale Istre.

Vruja
"More, more..." kažu da su baš na prijevoju Dupci uzviknuli Hrvati dolazeći na Jadran. Na ovom mjestu litice se obrušavaju u more do dubine od preko 100 m. Uvala Vruja je divovski izvorišni sustav u kojem se ističe duboka podmorska vrtača s oko 60 m promjera, iz koje izvire golema količina vode. Nalazi se neposredno ispod prijevoja Dupci (288 m) koji odvaja planinu Biokovo (1762 m) od masiva Dovnja (864 m), dijela Omiške Dinare. Velike vrulje su kod ...

Planina Biokovo
Najstariji naziv za planinu Biokovo je grčki izraz "Adrion". Parkom prirode proglašena je 1981. godine. Dalmaciju je podijelila na primorski dio i dalmatinsku zagoru. Najviši vrh Biokova je Sv. Jure (1762 m). Karakterizira je raznolika vegetacija od 2274 biljne vrste, među kojima i brojni endemi od kojih je najpoznatije "Biokovsko zvonce". I životinjski svijet je raznolik tako da ovdje možemo naći vuka (Canis lupus), vepra (Sus crofa), zatim od 1964. ...

Šuplja stina ili "Biokovsko oko"
Šuplja stina ili Biokovsko oko smjestila se na vrhu Biokova iznad Brela, te je još jedan u nizu prirodnih fenomena. Riječ je o "oku" koje je rukom prirode isklesano u biokovskim stijenama, te zbog te posebnosti izaziva divljenje i čuđenje, ne samo kod mještana. Kroz stijenu se mogu vidjeti cijela Brela i primorje, a svakom se posjetitelju čini da sama planina Biokovo pomoću svog oka pomno prati sva zbivanja u svom podnožju i okolici.

Gastronomija

Počastite svoja osjetila okusima i mirisima Dalmacije i uživajte u pomno pripremljenim jelima samo u vašu čast. Osjetite čari vrhunskog maslinovog ulja i sjajnih vina.

Maslinovo ulje simbol je zdrave, mediteranske prehrane, ali i vrhunskog gastronomskog užitka.

Okusite li pravi dalmatinski pršut, osjetit ćete i mirise bure i mora gdje je dozrijevao na način kako su to započeli naši stari prije puno, puno godina.

Pašticada je jelo od goveđeg mesa (frikando) koje se u Dalmaciji priprema najčešće za velike fešte i slavlja. Najčešće se poslužuje uz domaće njoke od krumpira. Za nju možemo reći da je kruna dalmatinske kuhinje. Kažu da recepata za pašticadu ima koliko ima i Dalmatinki. Svaka kuharica ili kuhar ima svoj tajni sastojak. Čiji recept je najbolji? Nemojte se s tim opterećivati, samo se prepustite!

Jela pod pekom podrazumijevaju tradicionalni način pripreme hrane u plitkoj posudi pod zagrijanim željeznim poklopcem (zvonom). Hrana se ovdje istodobno peče i kuha, što joj daje posebnu notu. Pod pekom se može naći meso, riba, hobotnica, lignje i slično, a spremaju se s krumpirom. Nekako se uobičajilo da su nam muškarci stručnjaci za pripremu ovog jela. Uglavnom se priprema i jede u društvu (i za društvo). Iako priprema izgleda jednostavno, ovo je posao za pravog majstora.

Brujet je još jedno tipično dalmatinsko jelo. Temelj dobrog brujeta je svakako friška riba, I to po mogućnosti nekoliko različitih vrsta tamnije ribe. U kombinaciji s purom (palentom) i čašicom domaćeg crnog vina, čini ukusno i zdravo jelo.

Blitvenjak je tradicionalni breljanski kolač koji se radi od blitve. Slatko i blitva? Na prvu možda zvuči neobično, ali je jako ukusno jelo. Donosimo vam i recept da se ne zaboravi, a možda da ga i sami ispečete. Zašto ne, po pripremi spada u grupu jednostavnijih jela.

Weather Brela